22 feb. 2012

Neajunsuri ale tendinţei de a ne judeca greşit semenii

Propunere românească pentru Premiul Nobel 
Motto-ul vitriolurilor: "Să nu se confunde necesităţile stilului cu intenţia, pe care nu o am, de a insulta." 
Tudor Arghezi  

Giovanni Becali meditând
Chiar dacă părea a nu mai fi loc pe descurajanta listă de eşecuri ale propunerilor româneşti pentru Premiul Nobel acordat scriitorilor, putem spune că în anul 2012 suntem mai aproape ca niciodată de o reuşită bine-meritată dar prost-inspirată în acest sens. Mai mult decât atât,
surse din interiorul Academiei suedeze au dezvăluit faptul că marele favorit al ediţiei din acest an este Giovanni Becali, impresarul vulcanic şi injurios care ne face de tot râsu-plânsu lumii.
În cererea sa de recomandare, Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România, Liga Profesionistă de Fotbal, precum şi Sindicatul Internaţional al Interlopilor au arătat că Giovanni Becali - care îşi auto-caracterizează opera ca fiind izvorâtă din cariera sa de "miliardar, şmecher şi mafiot" este potrivit să primească acest premiu pentru întreaga sa glorioasă carieră. De fapt, trebuie avut în vedere că marile sale calităţi l-au împiedicat să-şi scrie lucrările ceea ce l-a obligat să le scuipe ameninţător printre dinţi. Oricum, "pusă în slujba literaturii orale" aşa cum se arată în motivarea acestei nominalizări din partea prestigioaselor instituţii de cultură deja menţionate, excepţionala literatură orală a Lui Giovanni Becali trebuie recompensată pentru că "altfel va bate o judecătoare" sau chiar mai rău, "se va alege preşedinte - cel puţin al machedonilor - şi atunci va bate pe oricine i se va pune pata".
Chiar dacă, de regulă, cererile de atribuire a Premiului Nobel pentru literatură sunt admise la Academie până la data de 1 februarie, pentru Giovanni Becali s-a făcut o excepţie pentru că ieşirea sa în faţa unui tribunal a avut darul de-a înspăimânta lumea, aşa că această cerere nici nu a mai fost examinată ci a fost trecută direct pe lista cu cele cinci nume din care se va alege câştigătorul.
Succes la vot Giovanni, în octombrie, pentru că trăind într-o ţară care se umple din ce în ce mai serios de căcat, inclusiv datorită unor golani de teapa ta care dau tonul comportamentelor sociale scabroase, nu mai are sens să ne dorim altceva decât a te vedea dat pe mâna… Academiei suedeze.
Şarjă de S-M C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sinceritatea e mai bună decât toate.