17 sept. 2012

Vecinul nostru, stăpânul nostru

Aspecte concrete ale încurajării politicii de "bună" vecinătate
Motto-ul vitriolurilor: "Să nu se confunde necesităţile stilului cu intenţia, pe care nu o am, de a insulta." 
Tudor Arghezi

Liviu Voinea colectând
În ciuda faptului că mulţi se tem că ne vom transforma dintr-o ţară de ciripitori la Securitate într-una de pârâtori la Fisc, domnul Liviu Voinea (fie-i demiterea uşoară!) o ţine una şi bună pe-a lui - precum că taxarea proprietăţii nu ar mai trebui să aibă nici mamă, nici tată şi nici protectori din partea puterii.
De fapt, aici e buba. "Suntem în faza de elaborare a documentaţiei privind intrarea reformei fiscale în conţinutul unui lighean, evident, dacă acesta este proprietate personală şi nu apare în declaraţia de avere. Sunt mai multe modele la care ne uităm, însă mie mi-a făcut cu ochiul cel inspirat de o vecină a mea, care trăieşte în Suedia, şi care mă ceartă mereu pentru lipsa de valori în casă - cel puţin a unui lighean (lucru care îl vede prin pereţi, probabil), precum şi pentru faptul că nu fac nimic să-i ajut pe cei bogaţi să-i ştie toată lumea cât sunt de bogaţi…", a declarat bietul teoretician năuc Liviu, care crede că e suficient să scrii o carte-două pentru a te pune cu javrele care trăiesc în ţara asta exclusiv pentru a fura.
În fine, domnul Voinea, fără a şti cu precizie câtă lume se mai spală la lighean (de aur bătut în diamante) ca oştenii de la curţile baronilor locali, s-a gândit că ar putea aduce mai mulţi bani la buget pornind de unul singur cruciada împotriva evazioniştilor de diverse lichide debarasabile.
Evident, speriaţi de o asemenea corectare a poziţiei vecinului în societatea românească care comunitate, fie vorba între noi, l-a cam neglijat de când cu decesul intempestiv al caprei sale, forţele (cu paralizie) de dreapta au început să-l discrediteze pe ilustrul economist Liviu Voinea, spunând despre domnia sa că este un populist mascat… în costum Brioni.
Mai mult decât atât, detractorii bunului simţ fiscal pe care îl afişează domnul Voinea, îl acuză pe cel care încurajează românii să nu mai accepte cu neruşinare afişarea luxului unor hoţi chiar în nasul lor - nici mai mult nici mai puţin - decât de subminarea intereselor clasei furătoare…
Deşi realizează că dreptatea este de partea lui, Liviu Voinea a făcut un pas înapoi precizând că nu are de gând să impoziteze chiar orice lighean şi că în acest sens va efectua o vizită de studiu, atât în Suedia - ţară în care populaţia s-a albit de atâta spălat - cât şi în India (din sectorul lui Marean Vanghelie, desigur).
Şarjă de S-M C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sinceritatea e mai bună decât toate.